Χρήσιμοι Σύνδεσμοι – Αρθρα
13/05/2015
Δελτίο Τύπου Ανοιχτό Φόρουμ με θέμα: «Συνεργάζομαι για τις ευπαθείς ομάδες. Είμαι άνθρωπος, είμαι εθελοντής»
23/05/2015

Επικεφαλής εταίρος
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Επικεφαλής Εταίρος του Έργου είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μία από τις 13 περιφέρειες της Ελλάδας. Αποτελεί το δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης και καλύπτει το βορειοανατολικό άκρο της χώρας, δηλαδή το ανατολικό τμήμα της Μακεδονίας και ολόκληρη τη Θράκη. Ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 608.182 κατοίκους. Περιλαμβάνει, επίσης, δύο μεγάλα νησιά του Θρακικού Πελάγους, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη.

Σκοπός και αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών και η πραγματοποίηση εκείνων των δράσεων που οδηγούν στη βιώσιμη και δυναμική προοπτική της Περιφέρειας ΑΜ-Θ μέσα από συντονισμό, οργάνωση και καθορισμό αναπτυξιακών κατευθύνσεων.
Η Περιφέρεια συμμετέχει σε διαπεριφερειακά, διασυνοριακά, διακρατικά και τομεακά προγράμματα, με στόχο αφενός την αξιοποίηση και ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της, αφετέρου την απόκτηση σύγχρονης τεχνογνωσίας και την ενσωμάτωση καινοτόμων μεθόδων στη διοικητική λειτουργία της.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών γίνεται από το Γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Διεθνών Σχέσεων σε άρρηκτη συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις αρμοδιότητες του οποίου ανήκει η τεχνική και επιστημονική υποστήριξη της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης χωρίζεται σε 5 Περιφερειακές Ενότητες: τη Δράμα, τη Καβάλα, τη Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο.

Η Περιφερειακή Ενότητα της Δράμας βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο του Eλλαδικού χώρου, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Αποτελεί τον πλουσιότερο νομό από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος. Η Δράμα γνώρισε έντονους ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στον 20ό αι. και οι αλλαγές στη φυσιογνωμία και στην αρχιτεκτονική της ήταν ραγδαίες, ανταποκρινόμενες στις ανάγκες των πολυάριθμων κατοίκων. Η πλήρης αξιοποίηση των υδάτινων πόρων του (ιδιαίτερα των ποταμών Νέστου και Αγγίτη, των πηγών Κεφαλαρίου) και η χρήση σύγχρονων μεθόδων καλλιέργειας έχουν βελτιώσει σημαντικά, τα τελευταία χρόνια, την αγροτική οικονομία. Το μεγαλύτερο, όμως, οικονομικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο νομός στον τομέα του μαρμάρου. Σήμερα αποτελεί το βασικότερο στοιχείο της ανάπτυξής του. Μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας μαρμάρου, από τις πιο μεγάλες και σύγχρονες της χώρας, έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή παρουσιάζοντας μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα προς τις αραβικές χώρες, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Το υπέδαφος του νομού περικλείει επίσης αξιόλογο ορυκτό πλούτο σε βιομηχανικά κυρίως ορυκτά. Σημαντικά είναι τα κοιτάσματα μαγγανίου στις υπώρειες του Φαλακρού, τα κοιτάσματα ουρανίου και βιομηχανικών ορυκτών στην περιοχή Παρανεστίου, καθώς και το λιγνιτικό πεδίο που έχει εντοπισθεί στην περιοχή Μαυρολεύκης.

Η Περιφερειακή Ενότητα της Καβάλας είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σύμβολο και είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη της Μακεδονίας. Η Καβάλα ως εκ της γεωγραφικής της θέσεως (με το μεγάλο και φυσικό της λιμάνι, μοναδικό από τη Θεσσαλονίκη ως την Αλεξανδρούπολη, με τη δυναμική της ενδοχώρα, της Ανατολικής Μακεδονίας και την πάντοτε δεσπόζουσα θέση στη βαλκανική πραγματικότητα) διαδραματίζει κεντρικό ρόλο όχι μόνο στα στενά όρια του γεωγραφικού της χώρου, αλλά και σε τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε νησιά το Βορείου Αιγαίου και επιπλέον σε περιοχές άλλων γειτονικών-κυρίως της Βουλγαρίας-χωρών, που θέλουν να έχουν οικονομική δραστηριότητα και συνεργασία με την Καβάλα (προγράμματα INTERREG κλπ.). Για το λόγο αυτό η πόλη της Καβάλας είναι κέντρο χρηματοοικονομικό για την ευρύτερη περιοχή και οι μεγάλες τράπεζες τη χρησιμοποιούν ως έδρα των περιφερειακών υπηρεσιών τους, ενώ χρηματιστηριακές επιχειρήσεις, μελετητικά γραφεία και επιχειρήσεις οικονομικών συμβούλων την χρησιμοποιούν ως πόλη-σταθμό για τις δραστηριότητές τους. Η Καβάλα αποτελεί μεγάλο τουριστικό κέντρο και η περιοχή της έχει τουριστικά χαρακτηριστικά εφάμιλλα των ωραιότερων θερινών και χειμερινών προορισμών της Ελλάδας, αλλά και της Νότιας Ευρώπης, με τη Θάσο και την παραλιακή ζώνη του υπόλοιπου Νομού να χαρακτηρίζονται από την ποικιλία του τοπίου, τις καθαρές θάλασσες και τις αναγκαίες υποδομές.

Η Περιφερειακή Ενότητα της Ξάνθης προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ήπιων μορφών τουρισμού. Περιοχές σπάνιας φυσικής ομορφιάς, παραδοσιακοί οικισμοί, αρχαιολογικοί χώροι και εκδηλώσεις πολιτιστικές με έντονο το στοιχείο της λαογραφίας και της παράδοσης, σ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Συγκαταλέγεται μεταξύ των 5-6 σπουδαιότερων νομών από δασική άποψη. Η δασοκάλυψη στον ορεινό όγκο ανέρχεται σε 623 στρέμματα δάσους. Η θαλάσσια περιοχή και κυρίως η περιοχή του Βιστωνικού κόλπου είναι πλούσια σε αλιεύματα. Το υπέδαφος είναι πλούσιο σε ορυκτό πλούτο (μάρμαρα, γρανίτες, γραφίτη, γεωθερμικό πεδίο). Νομός με μεγάλη βιοποικιλότητα (Δέλτα Νέστου, Στενά Νέστου, Ορεινή Ροδόπη) και ζωντανούς παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά μοναστήρια, αρχαιολογικούς χώρους, και έντονη πολιτιστική δράση. Ο χώρος της Ξάνθης διασώζει έναν πλούσιο πολιτισμό σε όλους τους τομείς: γλώσσα, ήθη και έθιμα, τραγούδια, χοροί, ενδυμασίες. Κοντά στους Θρακιώτες, μετά τη Μικρασιατική έξοδο, προστέθηκε ένας πολυποίκιλος πολιτισμός Ποντίων, Μικρασιατών, Ανατολικοθρακιωτών, Βορειοθρακιωτών. Και επιπλέον, Ηπειρώτες, Μακεδόνες, Θεσσαλοί, Πελοποννήσιοι, Κρητικοί, Κύπριοι που κατοικούν στο νομό Ξάνθης συμβάλλουν στον πολιτιστικό πλούτο και έκφραση. Αν προσθέσουμε τις πολιτιστικές εκφράσεις των μουσουλμανικών ομάδων, κατανοούμε ότι η Ξάνθη είναι η περιοχή με ποικίλα χρώματα και αποχρώσεις.

Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης είναι μια μεγάλη οροσειρά κατά μήκος των ελληνοβουλγαρικών συνόρων, στα βόρεια των νομών Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης. Ο Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα στο κέντρο της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης. Στα βόρεια σύνορα της βρίσκεται η Βουλγαρία, στα ανατολικά η ΠΕ Έβρου, στα δυτικά η ΠΕ Ξάνθης, ενώ στα νότια βρέχεται από το θρακικό πέλαγος.. αυτοκινητόδρομος ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ έχει ολοκληρωθεί και οι χρόνοι οδικής διαδρομής με όλες της Ελληνικές πόλεις έχει μειωθεί. Ο Νομός εξυπηρετείται επίσης από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης (67 χιλ) και Καβάλας (82 χιλ) και τα λιμάνια των ίδιων πόλεων. Το κλίμα που επικρατεί στη Ροδόπη χαρακτηρίζεται σαν μεσογειακό ξηρό, έως ύφυγρο στην πεδινή και παραθαλάσσια ζώνη, προχωρώντας όμως προς τη βόρεια και ορεινή περιοχή μετατρέπεται σε ηπειρωτικό. Τόσο η ΠΕ όσο και η πρωτεύουσά της δεν είχαν ιδιαίτερες δυναμικές ανάπτυξης, εκτός από τον πρωτογενή τομέα, λόγω του εύφορου εδάφους και των άφθονων νερών και τον τριτογενή, λόγω της γεωπολιτικής θέσης και του ιστορικού ρόλου της Κομοτηνής στο τομέα της διοίκησης και των υπηρεσιών. Στον δευτερογενή, υπάρχει καλά οργανωμένη ΒΙ.ΠΕ , η παραγωγικότητα όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ύφεση.
Καθοριστική για την οικονομία και τη γενικότερη εικόνα της περιοχής υπήρξε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με εννέα Σχολές στην Κομοτηνή και πάνω από 10.000 φοιτητές.

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου βρίσκεται στο Β.Α. άκρο της Ελλάδος και συνορεύει ανατολικά με την Τουρκία, βόρεια με την Βουλγαρία και νότια με το Αιγαίο Πέλαγος, ενώ στα όρια του υπάρχει ένα από τα πιο όμορφα νησιά της χώρας η Σαμοθράκη. Ο Έβρος, μια προικισμένη περιοχή με μακραίωνη ιστορική διαδρομή και πλούσιο φυσικό περιβάλλον, γοητεύει τον επισκέπτη με την αυθεντικότητα των εικόνων και τη φιλοξενία των κατοίκων του. Ο Έβρος με πολλές δυνατότητες και προσφέρει την ευκαιρία στους επισκέπτες του για πολλά διαφορετικά είδη διακοπών, καλοκαιρινές και χειμερινές, θρησκευτικού ενδιαφέροντος, κυνηγετικού, ιαματικού, περιβαλλοντικού, κλπ. Οι άρτιες τουριστικές υποδομές αποτελούνται από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, παραδοσιακούς οικισμούς, σύγχρονους ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, συνεδριακά κέντρα, μουσεία, κλπ, ενώ η ύπαρξη αεροδρομίου, λιμανιού αλλά και σύγχρονου οδικού δικτύου διευκολύνουν την προσέλευση κάθε ενδιαφερόμενου, όπου κ αν βρίσκεται. Η περιοχή είναι προικισμένη με την πλεονεκτική φυσική της θέση, την θαυμάσια φύση που συνδυάζει βουνό, κάμπο και θάλασσα, το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της αλλά και τους φιλόξενους ανθρώπους της. Η Αλεξανδρούπολη είναι η πρωτεύουσα και λιμάνι του νομού Έβρου.

Μερικά από τα έργα που έχει συμμετάσχει η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. ως εταίρος είναι:

 • CONNECTIONS - Cross border transport connections and communications – the basis for improving quality of life - Παρεμβάσεις στις διασυνοριακές μεταφορικές συνδέσεις – η βάση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής
 • IHPCBGR - Investment in the health and the prosperity of the children in the Bulgarian – Greek region - Επένδυση στην υγεία και την ευημερία των παιδιών στις περιφέρειες της Ελλάδας και της Βουλγαρίας
 • RHO-DONATE - Voluntary Blood Donation in Rhodope - Εθελοντική αιμοδοσία στη Ροδόπη TIPTBHB - Targeted interventions for the prevention and treatment of TB and hepatitis B Παρεμβάσεις για την πρόληψη της φυματίωσης και της ηπατίτιδας
 • ZLATEX - A way to gather: Construction of the road Zlatograd (Border-crossing point Zlatograd – Thermes - Xanthi) - Κατασκευή δρόμου στη διασυνοριακή περιοχή Zlatograd – Θέρμες – Ξάνθη
 • CHORD - Cultural Heritage, exploiting Opportunities for Rural Development / MED - Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την ανάπτυξη της υπαίθρου
 • COASTANCE - Regional common action strategy against coastal erosion and climate change effects for a sustainable coastal planning in the mediterranean basin-Κοινή Περιφερειακή Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Παράκτιας Διάβρωσης και Πλημμύρισης
 • ELIH-Med - Energy Efficiency in Low Income Housing in the Mediterranean - Ενεργειακή απόδοση σε οικίες χαμηλού κατασκευαστικού κόστους στο χώρου της Μεσογείου
 • MONITOR II - Practical Use of MONITORING in Natural Disaster Management. - Πρακτική χρήση παρακολούθησης στη διαχείριση Εθνικών Καταστροφών
 • RECULTIVATOR - ‘Elaboration of a tool for the inclusion of religious-related cultural values in the planning and development processes of urban centres, systems of settlements and surrounding rural areas’
 • SHIFT - Sustainable Tourism In Fragile Territories - Βιώσιμος Τουρισμός σε Ευαίσθητες Περιοχές
 • TOSCA - Tracking Oil Spills and Coastal Awareness Network - Δίκτυο για τον Εντοπισμό Πετρελαιοκηλίδων και την Πληροφόρηση των Παράκτιων Περιοχών

Εταίρος 2: Περιφερειακή Διοίκηση Σμόλιαν (Βουλγαρία)

Η περιφέρεια του Smolyan βρίσκεται στην νότια Βουλγαρία, στο κεντρικό τμήμα της Ροδόπης και καταλαμβάνει έκταση 3.194 τ.χλμ, που αποτελεί το 2,9% του συνόλου της εδαφικής έκτασης της χώρας. Συνορεύει με τις περιφέρειες Plovdiv, Pazardjik, Kardjally, Blagoevgrad και στα νότια -με την Ελλάδα. Σε μεγάλο τμήμα της περιφέρειας εκτείνονται δάση έκτασης 2.531 χιλιάδες στρεμμάτων (70%) και οι γεωργικές εκτάσεις καλύπτουν 825.000 στρέμματα (25%).

Το κλίμα της περιφέρειας Smolyan χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό ενός τυπικού ευρωπαϊκού ήπιου ηπειρωτικού κλίματος από το υψόμετρο από το επίπεδο της θάλασσας, τους ήπιους και ζεστούς μεσογειακούς ανέμους, που προέρχονται από το ότι βρίσκεται σχετικά κοντά στο Αιγαίο και την ηλιακή ακτινοβολία. Η μέση θερμοκρασία του αέρα κατά τη διάρκεια του έτους είναι 5 έως 10 °C.
Το υψόμετρο της περιοχής κυμαίνεται από 600 μ. έως 2.191 μ. Η περιφέρεια του Smolyan περιλαμβάνει το υψηλότερο σημείο της Ροδόπης, συμπεριλαμβανομένου της περιοχής Perelik, με την υψηλότερη κορυφή Golyam Perelik, (2.191 υψομετρο). Ο αριθμός των κορυφών που ξεπερνούν τα 2000μ. είναι τέσσερις: Golyam Perelik (2.191 μ.), Golyam Snezhnik (Karlak)(2.188 μ.), Golyam Persenk (2.091μ.) and Persenk (2.074μ.). Η μορφολογία του εδάφους σε ξεχωριστούς δήμους (Madan, Nedelino, Rudozem, Devin) είναι ορεινή-ημιορεινή. Ο μέσος όρος υψομέτρου σε αυτές είναι μικρότερος -600-700 μέτρα. Τυπικά ορεινές είναι οι κοινότητες του Smolyan, Chepelare, Borino, Dospat. Το μέσο υψόμετρο είναι γύρω στα 1.200 μέτρα. Σε μια συγκριτικά μικρή περιοχή μέσα στη φύση έχει σχηματιστεί μια μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων (μάρμαρα, ρυόλιθοι, ψαμμίτες).Οι αναταραχές των γεωλογικών περιόδων δημιούργησαν μια περιοχή με ελκυστικούς βραχώδεις σχηματισμούς όπως φαράγγια, σπήλαια, κορυφές με υπέροχη πανοραμική θέα.

Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός των σπηλαίων (περίπου 900),παρόλα αυτά , μόλις τα τρία από αυτά που βρίσκονται στην περιοχή του Smolyan έχουν εξερευνηθεί . Αυτά τα τρία έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη του τουρισμού Yagodinska (Yagodina χωριό, Borino κοινότητα ), Dyavolsko garlo (Trigrad χωριό, Devin κοινότητα ), Uhlovitsa (Mogilitsa χωριό, Smolyan κοινότητα). Το μεγαλύτερο μέρος των σπηλαίων αποτελεί μια πραγματική πρόκληση για όσους ζητούν την περιπέτεια. Η πρόσβαση σε αυτά γίνεται μόνο με από οδηγούς- σπηλαιολόγοι. Εξειδικευμένος εξοπλισμός παρέχεται από τους ορεινούς συλλόγους και συλλόγους των σπηλαίων .Τα σπήλαια, καθώς και οι γύρω περιοχές τους είναι κατάλληλα για εξάσκηση διαφόρων extreme sports όπως αναρρίχηση, εξερεύνηση σπηλαίων ,ορεινό ποδήλατο κ.λπ

Η περιοχή είναι γνωστή για τους φυσικούς σχηματισμούς της :Chudnite mostove, Slona, Trigradsko και η χαράδρα του Buynovsko . Φαράγγι καταρρακτών , Orfeevi skali (βράχους), βράχους Kichikaya, Sadilishteto, τη βραχώδη κορώνα πάνω από τον Smolyan.
Τα μεγαλύτερα ποτάμια της περιοχής είναι ο Arda (241.3 χμ) Vacha (111.5 χμ) και Chepelarska (85.9 χμ).Η εικόνα των ποταμών αυτών είναι πολύ γραφική καθώς διασχίζει φαράγγια και χαράδρες , αναπτύσσοντας έτσι και τον αλιευτικό τουρισμό.

Υπάρχουν 2 μεγάλα φράγματα στον δήμο Devin-Vacha and Tcankov kamak,το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της χώρας είναι στον δήμο Dospat- Dospat φράγμα (420 εκατ. κυβικά μετρ).Χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος ,την αναπαραγωγής των ψαριών, για ψάρεμα και θαλάσσιο τουρισμό. Άλλες διακεκριμένες φυσικές δεξαμενές νερού είναι το φράγμα του Zlatograd και μια σειρά από μικρά φράγματα . Στο βόρειο τμήμα της κοιλάδας του Smolyan υπάρχουν λίμνες που ονομάζονται «τα βουνίσια Μάτια του Ορφέα».

Η περιφέρεια του Smolyan έχει ένα από τα πλουσιότερα μεταλλικά νερά στην χώρα. Το μεταλλικό νερό του δήμου Devin έχει πολύ καλές ιδιότητες από 16º μεχρι 76ºС , το „Bedenski bani” κοντά στο χωριό Breze, στην πόλη Devin (νερό με πολύ καλές ιδιότητες) το χωριό Mihalkovo (το πιο φυσικά ανθρακούχο νερό της χώρας) επιτραπέζιο με θεραπευτικές ιδιότητες με την θερμοκρασία των 16-26°C.H περιοχή„Posestra” και in Nastan τέταρτο „Nastan 1” και „Nastan 2”.Το μεταλλικό νερό έχει όσο εσωτερικά τόσο και εξωτερικά χρήση για την θεραπεία μιας σειράς ασθενειών.

Η ιαματική πηγή στο χωριό Banite έχει την ευθύνη 18 λιτρ/δευτρ και η θερμοκρασία στους 35-43оС και παράγει περίπου 900χιλγρ/λιτρ, που καθορίζει την ανάπτυξη της λουτροθεραπείας-ίασης και του τουρισμού λόγω σπα του δήμου.

Η κεντρική Ροδόπη διατηρεί σημαντική βιοποικιλότητα – από εκπροσώπους της χλωρίδας 60 είδη παγκόσμιου ενδιαφέροντος , 40 είδη είναι βουλγαρικά ενδημικά και 45 είναι βαλκανικά ενδημικά. Η περιοχή είναι μια απο τις λίγες στην Ευρώπη η οποία κατοικείται από την καφέ αρκούδα, το αγριόγιδο και το λύκο σε φυσικές συνθήκες.

Οι προστατευμένες περιοχές είναι μέρη που απαιτούν ειδική φροντίδα από το κράτος. Η πρόσβαση σε αυτά ρυθμίζεται από το νόμο των προστατευμένων περιοχών και βασίζεται στο καθεστώς των επισκέψεων ανάλογα με την κατηγορία της προστατευόμενη περιοχή (νόμος προστατευμένων περιοχών, 1997). Στην περιφέρεια υπάρχουν 48 προστατευόμενες περιοχές.

Το διατηρητέο φυσικο περιβάλλον είναι το ιδιαίτερο πλεονέκτημα της περιοχής, καθώς και η διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων - μεταλλεύματος, μεταλλικό νερό, δασικές περιοχές, και το δεύτερο μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο και χειμερινό θέρετρο της χώρας– Pamporovo. Εμπειρία στην παραγωγή και τις παραδόσεις στους τομείς του τουρισμού, παραγωγή πατάτας , εξόρυξη μεταλλευμάτων, παραγωγή καλωδίων και ημι-αγωγών, παραγωγές σκι, βιομηχανία ξυλείας, βιομηχανία πλεκτών και κλωστουφαντουργία ειναι παρόν. Προστατευμένες φυσικές περιοχές ,τεράστια δάση, καθαρά ποτάμια και πισίνες , ιαματικές πηγές που βρίσκονται στο έδαφος της περιοχής ,χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία μορφολογίας και θέας.

Υπάρχουν 9 δάση το πιο διακεκριμένο από τα οποία είναι το Momchilova krepost (Fortress) κοντά στο χωριό Gradat village, Kaleto στο Smolyan, Zagrad στο δήμο Chepelare, Kaleto στην περιφέρεια Struilitsa, Devin (δήμο) το δάσος στο χωριό Koshnitsa ,το δάσος Koznik στον δήμο Rudozem κ.τ.λ.; και πάνω απο 10 Θρακικοί εθνικοί δρυμοί.

Στην περιοχή του Smolyan υπάρχουν 17 μουσεία και εκθέσεις. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στην κοινότητα του Smolyan-9 από αυτά.

Θα κάνουμε μια παρουσίαση των δύο από τα πιο αξιόλογα ανθρωπογενή αξιοθέατα στην περιοχή της- το Εθνικό Αστεροσκοπείο στην κορυφή Rozhen και το Πλανητάρια στον Smolyan.Υπάρχουν αξιοθέατα, που είναι πόροι τοσο γώστικού όσο και επιστημονικού και εκπαιδευτικού τουρισμού.Το Εθνικό Αστεροσκοπείο είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα παρατήρησης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη στον τομέα της οπτικης αστροφυσικής. Το παρατηρητήριο διαθέτει 4 τηλεσκόπεια και είναι ανοιχτό για τουριστικές επισκέψεις. Το Πλανητάρειο του Smolyan είναι το μεγαλύτερο στην Βουλγαρία.

Θα μπορούσε να σημειωθεί ότι οι ανθρωπογενείς πόροι στην περιοχή του Smolyan δεν είναι λιγότερο ελκυστικοί από τους πόρους του φυσικού περιβάλλοντος. Αυτό το κομμάτι της Βουλγαρίας έχει εδώ και πολύ καιρό διαφημιστεί ως ένας προορισμός για διαφόρων ειδών τουρισμό, βασισμένο στην φυσική κληρονομιά.

Η περιοχή του Smolyan έχει συγκριτικά , υποανάπτυκτη οικονομική βάση (στην οποία παράγεται)- με το 2.9% του εδάφους της χώρας και το 1.6% του πληθυσμού της χώρας, μόλις 1.15% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας(GVA) και το εθνικό ακάθαρτο προϊόν GDP στην Βουλγαρία. Το Εθνικό Ακάθαρτο Προϊόν κατά κεφαλήν είναι με 2772 BGN λιγότερο από τον μέσο όρο του Εθνικού Ακάθαρτου Προϊόντος της χώρας και αντιπροσωπεύει 30.8% μικρότερη από τον μέσο όρο. Το μεγαλύτερο αφιέρωμα στην ακαθάριστη παραγωγή που έχει ο δήμος Smolyan, το οποίο ακολουθείται από τους δήμους Rudozem και Zlatograd.

Υπάρχουν 10 δήμοι στην περιφέρεια Smolyan (Banite, Borino, Devin, Dospat, Zlatograd, Madan, Nedelino, Roudozem, Smolyan, Chepelare) αποτελούμενοι από 242 οικισμούς, 8 από τους οποίους είναι πόλεις. Ο πληθυσμός της περιφέρειας ανέρχεται στους 120.456 κάτοικοι. Ο μεγαλύτερος δήμος είναι ο Smolyan με πληθυσμό 40.941 κατοίκους , και ο μικρότερος του Borino με 3.597 κατοίκους. Η περιοχή του Smolyan έχει ένα ευρύ φάσμα από φυσικούς και ανθρωπογενείς πόρους αναψυχής και είναι επομένως η πιο σημαντική τουριστική περιοχή της δυτικής Ροδόπης .Υπάρχουν διάφορα βιομηχανικά κέντρα- Smolyan, Roudozem, Chepelare, Zlatograd, Dospat και Devin.

Ο μόνιμος πληθυσμός της περιοχής του Smolyan στο τέλος του 2011 ήταν 120.456 άνθρωποι με μέση πυκνότητα 37.7 ατόμων ανά τετραγωνικό μέτρο και ο μέσος όρος πληθυσμού της χώρας ήταν 66 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η περιφέρεια του Smolyan είναι απολύτως ορεινή και αυτή τη στιγμή εξακολουθεί να είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο παρά το ότι έχει τα μεγαλύτερα κοινά σύνορα με χώρα μέλος της Ευρωπαϊκή Ένωσης. Μετά το άνοιγμα του καινούριου συνοριακού σταθμού Zlatograd η περιοχή έχει οδική επαφή, με την Ελλάδα, η οποία χρησιμοποιείται εντατικά από την πρώτη μέρα. Το συνολικό μήκος των δρόμων της περιοχής είναι 1256χμλ, εκ των οποίων 606 χλμ είναι εθνικό δίκτυο και τα 650 χλμ είναι περιφερειακό δίκτυο.

Λόγω των εδαφικών χαρακτηριστικών της περιοχής δεν υπάρχει ποιοτικό οδικό δίκτυο.

Η περιφερειακή διοίκηση του Smolyan έχει καθιερωθεί ως νόμιμος φορέας επιδοτούμενος από τον προϋπολογισμό με την απόφαση №45/01.02.1999 του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η περιφερειακή διοίκηση του Smolyan διοικείται και εκπροσωπείται από τον περιφερειάρχη ο οποίος είναι υπεύθυνος και υπόλογος για το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Περιφερειάρχης ευθύνεται για:

1. Εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής σε περιφερειακό επίπεδο , συντονισμό των φορέων διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο και σχέσεις με τοπικές αρχές

2. Ασφάλεια της αλληλογραφίας μεταξύ εθνικών και τοπικών συμφερόντων, οργάνωση για την εκπόνηση και εφαρμογή των περιφερειακών αναπτυξιακών στρατηγικών και προγραμμάτων, ανάπτυξη σχέσεων με τις τοπικές αρχές και διοικητικούς φορείς.

3. Διοικητικό έλεγχο για την εφαρμογή του νομοσχεδίου

4. Προστασία της κρατικής περιουσίας σε περιφερειακό επίπεδο

5. Εφαρμογή και συμμόρφωση των νόμων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο

6. Συντονισμό και έλεγχο της εφαρμογής του νομοσχεδίου, συντονισμός και έλεγχος για τις Περιφερειακές Ενότητες της Εκτελεστικής Κεντρικής Διοίκησης

7. Οργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Άμυνας –κινητοποίηση και εποπτεία της πολιτικής προστασίας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, διατήρηση της τάξης

8. Διεθνείς σχέσεις της περιφέρειας

Εταίρος 3: Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ν. Ξάνθης «Η Στήριξη»

Το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Νομού Ξάνθης «Η Στήριξη» είναι Ν.Π.Ι.Δ., αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα – μη κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.) και διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον εκάστοτε Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Η Στήριξη χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο ποσοστό της από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Ακόμη στη Στήριξη συμμετέχει η Ελληνική Εταιρεία Νόσου ALZHEIMER και συναφών διαταραχών Νομού Ξάνθης και ο Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα. Η Στήριξη δέχεται δωρεές από ιδιώτες και διάφορους άλλους φορείς. Το Δίκτυο συστήθηκε με έναν και μόνο σκοπό την ουσιαστική και πραγματική βοήθεια των συμπολιτών μας, που την έχουν ανάγκη. Αυτή η νέα δομή ιδρύθηκε για να προσφέρει πραγματική φροντίδα, μέριμνα και προστασία στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Νομού μας. Η λειτουργία της είναι συμπληρωματική και καλύπτει κενά των κρατικών υπηρεσιών. Γενικός σκοπός της είναι η επικουρική κάλυψη ελλειμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης με σοβαρότητα και με ευελιξία μη κυβερνητικού οργανισμού.

Ειδικότερα, οι σκοποί της εταιρίας εξειδικεύονται ως εξής:

Παροχή υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας, πρόνοιας, φροντίδας κι ενδιαφέροντος σε μόνιμους κατοίκους του Νομού Ξάνθης συμπληρωματικά και επικουρικά των παρεχόμενων από τις Υπηρεσίες ή άλλους φορείς, ειδικότερα δε σε ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες που θα μπορούσαν να είναι (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά):

 • Άτομα με αναπηρίες που δεν υποστηρίζονται επαρκώς.
 • Παιδιά του δρόμου (παιδιά των φαναριών), παιδιά σε επαιτεία, άστεγα, παιδιά που εγκαταλείπονται κτλ.
 • Μόνες μητέρες και γενικότερα μονογονεΐκές οικογένειες
 • Άτομα τρίτης ηλικίας.
 • Άτομα χαμηλού εισοδήματος με ακραία προβλήματα και με δυσβάστακτες δαπάνες.
 • Εφήβους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών.
 • Ανήλικοι παραβάτες του νόμου.
 • Οικογένειες που βρίσκονται μέσα στα γεωγραφικά όρια του Νομού Ξάνθης και που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης λόγω έλλειψης επαρκούς εισοδήματος, οικογένειες σε κατάσταση SΟS.
 • Άνεργες γυναίκες που στηρίζουν οι ίδιες τις οικογένειες τους και βρίσκονται υπό το φάσμα της ανεργίας για περισσότερους από 12 μήνες.
 • Μοναχικά άτομα με προβλήματα υγείας.
 • Αστέγους και οικονομικούς μετανάστες.
 • Θύματα βιασμού, βασανιστηρίων και διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking).
 • Γυναίκες και παιδιά, θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
 • Κακοποιημένες γυναίκες.

Η εταιρία δεν παρέχει οικονομικές ενισχύσεις, παρά μόνον υπηρεσίες και παροχές σε είδος, εκτός ομοφώνου απόφασης του Δ.Σ της.

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν, χωρίς καμία χρέωση των ωφελουμένων.

Εταίρος 4: Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων «ΑΡΣΙΣ» (Ελλάδα)

Η ΑΡΣΙΣ είναι κοινωνική μη κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται από το 1992 για την υποστήριξη των παιδιών και των νέων και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Κοζάνη και την Αλεξανδρούπολη, ενώ έχει αναπτύξει δραστηριότητες και σε πολλές άλλες πόλεις.

Το όραμα της ΑΡΣΙΣ είναι μία κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους και σεβασμό στα δικαιώματα τους, όπως αυτά αναφέρονται στην ελληνική και διεθνή νομοθεσία, ιδίως τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Αποστολή της ΑΡΣΙΣ είναι η ανάληψη δράσεων για την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων. Στο πλαίσιο αυτό, αναπτύσσει μεθοδολογίες και εργαλεία για την υποστήριξη των νέων, οργανώνει και συμμετέχει σε δίκτυα, συνεργάζεται με δημόσιες υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις και διατυπώνει προτάσεις στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής για τα παιδιά και τους νέους.

Η ΑΡΣΙΣ δουλεύει κυρίως με νέους και νέες ηλικίας 15 έως 21 χρονών, και κατά περίπτωση με μικρότερα παιδιά ή μεγαλύτερα πρόσωπα που βιώνουν συνθήκες ζωής επιβαρυντικές για την ομαλή προσωπική τους ανάπτυξη και την πρόσβαση τους στα κοινωνικά αγαθά. Συνθήκες, όπως η ανεπαρκής υποστήριξη από την οικογένεια, η παραμέληση, η κακοποίηση, η εκμετάλλευση, η απόρριψη από το εκπαιδευτικό σύστημα, η μετανάστευση, η προσφυγιά, η έλλειψη στέγης, η ανεργία, η σύγκρουση με το νόμο, η διαβίωση σε ιδρύματα ή σωφρονιστικά καταστήματα, κ.α.

Η ΑΡΣΙΣ πλαισιώνεται από ειδικευμένα στελέχη και εκπαιδευμένους εθελοντές και δουλεύ­ει με βάση τις συλλογικές αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αποδοχής, της δημοκρατίας και του αμοι­βαίου σεβασμού. Στο γραφείο της κάθε πόλης όπου δραστηριοποιείται, υπάρχει ομάδα στελεχών που μοιράζονται τις ευθύνες σχεδιασμού, ανάπτυξης και παρακολούθησης του έργου της. Οι εθελοντές εντάσσονται σε ομάδες και εποπτεύονται από τα υπεύθυνα στελέχη.

Η ΑΡΣΙΣ συναντά τους πολίτες για να μοιραστεί μαζί τους τις κατακτήσεις, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της, με στόχο την συμμετοχή τους στην προσπάθεια βελτίωσης της θέσης και του ρόλου των νέων στην κοινωνία.

Η ΑΡΣΙΣ πιστεύει ότι οι νέοι μπορούν να νικήσουν τις συνθήκες που τους οδηγούν στην απομόνωση. Αρκεί στην προσπάθεια αυτή να είμαστε μαζί τους.

Εταίρος 5: Κ. Καραθεοδωρή Α.Ε. - Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμου Κομοτηνής (Ελλάδα).

Η εταιρία Κ. Καραθεοδωρή A.E. είναι ο κύριος αναπτυξιακός φορέας του Δήμου Κομοτηνής. Ιδρύθηκε το 2009 από το Δ. Κομοτηνής, το Δήμο Μαρωνείας, το Δήμο Ιάσμου και τη Ν. Τσανακλής ΑΕ και λειτουργεί με τη μορφή Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρίας Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΑN.A.Ε. ΟΤΑ).
Στόχος της Κ. Καραθεοδωρή ΑΕ είναι η ανάπτυξη του Δήμου Κομοτηνής, των υπολοίπων ΟΤΑ που συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα της εταιρίας καθώς και αυτών του Ν. Ροδόπης στο σύνολο του, μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών στους τομείς της Τοπικής Ανάπτυξης, της Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας και της Αειφόρου Διαχείρισης.
Για το σκοπό αυτό η Κ. Καραθεοδωρή ΑΕ παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους ΟΤΑ της περιοχής και τα νομικά τους πρόσωπα, συνεργάζεται μ’ αυτά καθώς και με τους άλλους τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς του Δήμου Κομοτηνής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ν. Ροδόπης, και υλοποιεί δράσεις είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία μ’ αυτούς αναζητώντας και προσελκύοντας πόρους τόσο από εθνικές όσο και κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης.

Η εταιρεία έχει έδρα το Δήμο Κομοτηνής και στεγάζεται σε νεοκλασσικό κτίριο στην οδό Ν. Τσανακλή 15.

Οι μέτοχοι της K. Καραθεοδωρή ΑN.Α.Ε. και τα ποσοστά συμμετοχής τους στην Εταιρεία είναι οι εξής:

 • Δήμος Κομοτηνής
 • Δήμος Μαρωνείας
 • Δήμος Ιάσμου
 • Ν. Τσανακλής

Στόχος της Κ. Καραθεοδωρή ΑΕ είναι η ανάπτυξη του Δήμου Κομοτηνής, των υπολοίπων ΟΤΑ που συμμετέχουν στο εταιρικό σχήμα της εταιρίας καθώς και αυτών του Ν. Ροδόπης στο σύνολο του, μέσα από το σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών στους τομείς της Τοπικής Ανάπτυξης, της Ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας και της Αειφόρου Διαχείρισης.
Για το σκοπό αυτό η Κ. Καραθεοδωρή ΑΕ παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους ΟΤΑ της περιοχής και τα νομικά τους πρόσωπα, συνεργάζεται μ’ αυτά καθώς και με τους άλλους τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς του Δήμου Κομοτηνής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ν. Ροδόπης, και υλοποιεί δράσεις είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία μ’ αυτούς αναζητώντας και προσελκύοντας πόρους τόσο από εθνικές όσο και κοινοτικές πηγές χρηματοδότησης.

Τα αντικείμενα στα οποία αναπτύσσει πρωτοβουλίες η Κ. Καραθεοδωρή ΑΕ είναι:

 • Εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας για την ανάπτυξη της περιοχής του Δ. Κομοτηνής.
 • Σχεδιασμός και υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής του Δήμου και παροχή κοινωνικής μέριμνας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (παιδιά, νέοι, Τρίτη ηλικία, γυναίκες, παλιννοστούντες, μειονοτικές ομάδες κα).
 • Εκπόνηση μελετών και ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, καθώς και προσέλκυση Ευρωπαϊκών και Εθνικών Πόρων για επενδύσεις και έργα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας.
 • Ανάπτυξη δραστηριοτήτων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης, καθώς και συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα.
 • Υλοποίηση προγραμμάτων που έχουν σχέση με την τοπική ανάπτυξη και την αξιοποίηση πρωτοβουλιών που εκπορεύονται και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους εθνικούς ή Διεθνείς Οργανισμούς, σε συνεργασία με τον Δημόσιο ή Ιδιωτικό Τομέα, τους κοινωνικούς φορείς και τις παραγωγικές τάξεις.
 • Συμβουλευτική, επιστημονική και τεχνική υποστήριξη σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων και των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άλλους φορείς, για τη συμμετοχή τους σε Εθνικά και Κοινοτικά αναπτυξιακά προγράμματα, καθώς και για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής του Ν. Ροδόπης.
 • Παροχή υπηρεσιών στους τομείς της πληροφορικής, των τηλεπικοινωνιών, της τηλεματικής, της διαφήμισης και προβολής με την χρήση οπτικοακουστικών μέσων και τεχνολογιών αιχμής.
 • Επέκταση εργαστηρίων πληροφορικής και τεχνολογιών σε κάθε σχολική μονάδα του Δήμου Κομοτηνής.
 • Δημιουργία κέντρων παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου, πρόσβαση σε δίκτυα και διευκόλυνση της επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα σε απομακρυσμένους χρήστες που ανήκουν στον επιχειρηματικό κόσμο καθώς και σε άλλες πολιτικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές, αθλητικές και άλλες ομάδες.
 • Λειτουργία Δικτύου Ενημέρωσης και Πληροφόρησης της κοινής γνώμης της Κομοτηνής αλλά και του Νομού Ροδόπης για επιχειρηματικά και αναπτυξιακά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης της απασχόλησης.
 • Ενίσχυση των δράσεων συνέργιας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
 • Προώθηση τοπικών προϊόντων, παραδοσιακών επαγγελμάτων που τείνουν να εκλείψουν και καθιέρωση αναπτυξιακών δράσεων διαδημοτικής περιφερειακής και εθνικής εμβέλειας και σημασίας. • Συνδιοργάνωση και λειτουργία σε συνεργασία με άλλους φορείς ή ιδιώτες προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης.
 • Έκδοση βιβλίων και παντός είδους ενημερωτικού έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για την τεκμηρίωση και προβολή των δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας.
  Ίδρυση και λειτουργία αστικού Παρατηρητηρίου και Κέντρου Υποστήριξης Επιχειρηματικότητας καθώς και δομών επιχειρηματικότητας, απασχόλησης και άλλων που στοχεύουν στην ενίσχυση της οικονομικοκοινωνικής θέσης μειονεκτουσών ομάδων του πληθυσμού της Κομοτηνής.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

ΠΑΡΟΧΗ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

1. Σχεδιασμός και Υλοποίηση Πιλοτικού Προγράμματος για την Ανάδειξη της Περιοχής του Δήμου Κομοτηνής σε Αειφόρο Τουριστικό Προορισμό, προσβάσιμο σε όλους»
2. Κατάρτιση, παρακολούθηση και αξιολόγηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Κομοτηνής
3. Σύνταξη κανονισμού λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς του Δήμου Κομοτηνής
4. Ενέργειες ενημέρωσης για την κοινωνική διαβούλευση και την δημοτική συγκοινωνία
5. Σύνταξη φάκελου – πρόταση χρηματοδότησης
6. Εξαγωγή δεικτών Αξιολόγησης Επιχειρησιακού Προγράμματος

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΕ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1. Παροχή υπηρεσιών για την σύνταξη οδηγού επιδεικτικών εφαρμογών δασοκομικών χειρισμών της βλάστησης με σκοπό την αντιπυρική προστασία στο δημοτικό δάσος Νυμφαίας του Δήμου Κομοτηνής" στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2007-2013
http://www.outland-project.eu

2. Υποστήριξη του έργου «SURE – Fostering Diversification of local economies by using innovative socio-economic methods of URBAN Rehabilitation in deprived urban Areas»
http://urbact.eu/sure

ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1. GREEN SPOTS/ Καινοτόμο & Φιλικό προς το Περιβάλλον Δίκτυο για την Ανάπτυξη και την Προώθηση της Επιχειρηματικότητας
http://www.greenspotstourism.eu/

2. ReTinA/ Revitalisation of Traditional Industrial Areas in South-East Europe/ Eπανάχρηση παραδοσιακών βιομηχανικών μονάδων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

1. ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΟΜΑΔΕΣ, ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
http://www.sumpraksirodopi.gr

2. ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΟΔΟΠΗΣ
http://www.efori-gi.gr