Σχετικά με το έργο
28/04/2015
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι – Αρθρα
13/05/2015

Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Η παιδική εκμετάλλευση αποτελεί μια κοινωνική μάστιγα και δυστυχώς μια πραγματικότητα ακόμη και στις μέρες μας ειδικά στις τριτοκοσμικές χώρες.
Το φαινόμενο της παιδικής εκμετάλλευσης κυρίως μέσω της παιδικής εργασίας απασχόλησε έντονα τη διεθνή κοινότητα από το τέλος του A΄ Παγκοσμίου πολέμου ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας  100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο σήμερα δεν πηγαίνουν στο σχολείο γιατί δουλεύουν.
Σε αυτές κυρίως τις χώρες πολλά παιδιά δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες για ένα κομμάτι ψωμί ή για ελάχιστα χρήματα, διότι πρέπει να βοηθήσουν στη συντήρηση της πολύτεκνης συνήθως οικογένειάς τους. Το φαινόμενο όμως δεν εμφανίζεται όμως μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες αλλά και στις ανεπτυγμένες. Σε αυτές ένας  πολύ μεγάλος παιδιών που συχνά προέρχονται από υπανάπτυκτα κράτη, τα οποία είναι αντικείμενα εκμετάλλευσης. Είτε οι γονείς τους είτε άλλα τρίτα πρόσωπα τα στέλνουν να ζητιανεύουν στους δρόμους ή να πουλάνε χαρτομάντηλα και λουλούδια στα φανάρια. Έτσι στερούνται το δικαίωμά τους στη μάθηση.

Το Trafficking «ανθεί» στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης και προορισμού παιδιών που διακινούνται για σκοπούς εμπορίας ανθρώπων (trafficking) και καταναγκαστικής εργασίας σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Τα θύματα καταναγκαστικής εργασίας που εντοπίζονται στην Ελλάδα είναι κυρίως παιδιά –αλλά και άνδρες- από το Αφγανιστάν, την Αλβανία, το Μπαγκλαντές, τη Βουλγαρία, την Ινδία, τη Μολδαβία, το Πακιστάν, τη Ρουμανία και την Πολωνία σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης.
Όσον αφορά τη χώρα μας και σύμφωνα με την αστυνομία και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) έχει σημειωθεί αύξηση του αριθμού των παιδιών Ρομά από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και τα οποία «υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία» στην Ελλάδα από μέλη των οικογενειών για να πωλούν διάφορα αγαθά στον δρόμο, ζητιανεύοντας ή διαπράττοντας μικροκλοπές.
Τα παιδιά-θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης στην Ελλάδα σχεδόν εξαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Οι ηλικίες που έχουν μεγαλύτερη «ζήτηση» είναι παιδιά σκλάβοι, από ημερών μέχρι 18 ετών. Οι «κερδοφόρες ηλικίες» θεωρούνται ότι είναι από 5 έως 12 ετών. Μέσα στην κρίση, επιπλέον, αυξήθηκαν τα λεγόμενα παιδιά-σιδεράδες. Είναι αυτά που βουτάνε μέσα στους κάδους και βγάζουν έξω σίδερα και ανακυκλώσιμα, για να τα δώσουν στους μεγαλύτερους.
Ενδιαφέρουσα και η ένδειξη της μαθητικής διαρροής είναι η σύνδεσή της με την παιδική εργασία στη χώρα μας. Σύμφωνα με την έρευνα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου το 1997, 7 στους 10 μαθητές εγκαταλείπουν το σχολείο και βρίσκουν διέξοδο σε βοηθητικές εργασίες. Η ίδια έρευνα αποκαλύπτει ότι ενώ οι διαρροές (στην υποχρεωτική εκπαίδευση) έχουν μειωθεί στο 10% περίπου από την περασμένη δεκαετία, το πρόβλημα παραμένει οξύ σε ορεινούς νομούς της κεντρικής - δυτικής ηπειρωτικής περιοχής, στα νησιά, στη Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και ορισμένες περιοχές της Πελοποννήσου, όπου τα παιδιά εγκαταλείπουν την εκπαίδευση για να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα ή να εργαστούν στον τουριστικό ή αγροτικό τομέα.

Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί το trafficking

HORIZONTAL BARA1

Η αποτελεσματικότερη εκπαίδευση αξιωματικών επιβολής του νόμου, η βελτίωση του ελέγχου διακίνησης αιτούντων ασύλου, η εξασφάλιση όλων των αναγκαίων νόμιμων υπηρεσιών για τα θύματα, η ενίσχυση των διαδικασιών δίωξης και καταδίκης των δραστών, συμπεριλαμβανομένων υπαλλήλων που φέρεται να εμπλέκονται σε περιπτώσεις σωματεμπορίας μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της σωματεμπορίας και της παιδικής εκμετάλλευσης.
Ταυτόχρονα υπάρχει συνεργασία των Αρχών με ΜΚΟ για τη διερεύνηση και εξιχνίαση υποθέσεων σωματεμπορίας, καθώς και για την εξασφάλιση χώρων φιλοξενίας θυμάτων.

Σεξουαλική κακοποίηση

Μια άλλη έκφανση της παιδικής εκμετάλλευσης και βεβαιότατα η χειρότερη είναι η σεξουαλική κακοποίηση. Το φαινόμενο αυτό της παιδοφιλίας έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια ενώ διάφορα οργανωμένα κυκλώματα παιδεραστίας έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα. Πολλά παιδιά γίνονται αντικείμενο σεξουαλικής κακοποίησης έναντι μικρών και μεγάλων χρηματικών αντιτίμων ενώ τα παιδιά που βιώνουν αυτήν την εμπειρία αποκτούν μακροχρόνιο ψυχολογικό τραύμα. Κάποια άλλα τραυματίζονται σοβαρά ή πεθαίνουν πριν καν την εφηβεία.

Τα δικαιώματα των παιδιών

Όλα τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους.
Κατά την πρώτη συνεδρία της Διεθνούς Διάσκεψης Εργασίας το 1919 με τις συμβάσεις 5 και 6 αντίστοιχα ορίστηκε η ελάχιστη αποδεκτή ηλικία των εργαζόμενων στη βιομηχανία και ζητήματα που αφορούν τη νυχτερινή εργασία των νέων στη βιομηχανία. Αργότερα το 1920 ορίστηκε η ελάχιστη ηλικία εργαζόμενων στη ναυτιλία, το 1921 στην αγροτική οικονομία, το 1932 στα επαγγέλματα εκτός βιομηχανίας. Το 1973 με τη Σύμβαση 138 ορίστηκε εν τέλει ότι η ηλικία του εργαζόμενου δεν πρέπει να είναι μικρότερη από την ηλικία που απαιτείται για την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και όχι κάτω των 15 ετών.
Το σημαντικότερο κείμενο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η «ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ».
Η Σύμβαση αυτή, υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (νόμος 2101/92).

HORIZONTAL BARA1

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.)
Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.)
Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.)

Σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού:

logoicoΌλα τα παιδιά είναι ίσα και πρέπει να προστατεύονται από διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων, νομικής κατάστασης των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους.

logoicoΤο συμφέρον του παιδιού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις αποφάσεις που το αφορούν.

logoicoΤα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ταυτότητα, δηλαδή σε ένα όνομα, επώνυμο και ιθαγένεια

logoicoΤα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει τα αναγκαία υλικά αγαθά (στέγη, ρούχα, τροφή) και διασφαλίζει τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.

logoicoΚανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει αυθαίρετα στην ιδιωτική ζωή των παιδιών, στην οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία τους, ούτε να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή τους.

logoicoΤα παιδιά έχουν δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφής κακομεταχείριση: βία, παραμέληση, κακοποίηση (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική) και εκμετάλλευση, μέσα και έξω από την οικογένεια.

logoicoΤα παιδιά που προέρχονται από ξένη χώρα έχουν δικαίωμα φροντίδας και προστασίας.

logoicoΤα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, τους εμβολιασμούς, τη νοσηλεία, κ.λπ.

logoicoΌλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους. Το κράτος πρέπει να παίρνει μέτρα ώστε τα παιδιά να γράφονται και να μη διακόπτουν στο σχολείο, να αναπτύσσουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους. Τα πειθαρχικά μέτρα δεν πρέπει να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των μαθητών.

logoicoΤα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ανάπαυση, στο παιχνίδι και την ψυχαγωγία.

logoicoΤα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφής οικονομική εκμετάλλευση (επαιτεία, εκπόρνευση, πορνογραφία, δουλεμπόριο, κ.λπ.) Έχουν όμως δικαίωμα στην εργασία με ασφάλιση και υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με την ηλικία, το είδος εργασίας, το ωράριο, κ.λπ.